W leczeniu dny moczanowej stosuje się dietę która unika pokarmów zawierających duże ilości puryny, są to na przykład podroby wieprzowe, cielęce, baranina, fasola, soja, grzyby oraz, niestety, ryby. Są to jednocześnie produkty będące najbogatszym źródłem niezbędnych dla organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: DHA i EPA grupy omega-3.
W poniższych tabelach przedstawiono produkty spożywcze oraz ilość wyprodukowanego kwasu moczowego po spożyciu 100 g.
Alkohole
Produkt | kwas moczowy (mg) |
---|---|
Piwo ciemne | 24 |
Piwo jasne | 24 |
Piwo pszeniczne | 10 |
Piwo typu lager | 13 |
Piwo, bezalkoholowe | 8 |
Szampan | 0 |
Wino | 0 |
Wódka | 0 |
Drób i dziczyzna
Produkt | kwas moczowy (mg) |
---|---|
Bażant | 150 |
Gęś | 165 |
Indyk, ze skórą | 150 |
Kaczka | 138 |
Królik | 105 |
Kurczak, nóżki, ze skórą | 110 |
Kurczak, piersi ze skórą | 175 |
Sarnina, udziec | 138 |
Zając | 105 |
Grzyby
Produkt | kwas moczowy (mg) |
---|---|
Boczniaki | 50 |
Borowik szlachetny | 92 |
Grzyby konserwowe | 29 |
Kurki | 17 |
Pieczarki | 58 |
Smardze | 30 |
Jaja
Produkt | kwas moczowy (mg) |
---|---|
Jajka | 5 |
Jajka, białko | 2 |
Jajka, żółtko | 6 |
Mięso i produkty mięsne
Produkt | kwas moczowy (mg) |
---|---|
Boczek | 96 |
Cielęcina, łopatka | 150 |
Cielęcina, mózg | 460 |
Cielęcina, nerki | 218 |
Cielęcina, nerkówka | 1260 |
Cielęcina, płucka | 147 |
Cielęcina, polędwica | 140 |
Cielęcina, wątróbka | 218 |
Frankfuterki | 89 |
Jagnięcina, serca | 241 |
Jagnięcina | 140 |
Kaszanka „Wątrobianka” | 166 |
Kiełbasa biała | 73 |
Kiełbasa smażona cielęca | 91 |
Konina | 200 |
Metka | 74 |
Mielonka | 50–70 |
Mortadela | 97 |
Parówki | 78 |
Salami | 103 |
Szynka gotowana wieprzowa | 130 |
Wieprzowina, golonka | 160 |
Wieprzowina, karkówka | 145 |
Wieprzowina, łopatka | 150 |
Wieprzowina, nerki | 334 |
Wieprzowina, ozory | 136 |
Wieprzowina, polędwica | 150 |
Wieprzowina, szynka | 160 |
Wieprzowina, wątróbka | 515 |
Wołowina, antrykot | 120 |
Wołowina, karkówka | 120 |
Wołowina, łopatka | 110 |
Wołowina, mostek | 90 |
Wołowina, nerki | 269 |
Wołowina, ozory | 160 |
Wołowina, płucka | 399 |
Wołowina, polędwica | 110 |
Wołowina, rostbef | 110 |
Wołowina, serca | 256 |
Wołowina, wątróbka | 554 |
Nabiał
Produkt | kwas moczowy (mg) |
---|---|
Mleko | 8 |
Jogurt (3,5% tłuszczu) | 8 |
Mleko kokosowe | 2 |
Mleko zsiadłe | 8 |
Ser Brie | 7 |
Ser Feta | 30 |
Ser Gouda | 16 |
Ser Mozzarella | 10 |
Ser Parmezan | 10 |
Ser topiony 60% tłuszczu | 13 |
Serek wiejski, ziarnisty | 10 |
Sery pleśniowe | 7 |
Sery żółte | 17 |
Twaróg | 10 |
Napoje
Produkt | kwas moczowy (mg) |
---|---|
Cola | 10 |
Kakao w proszku | 71 |
Sok grejpfrutowy | 10 |
Sok jabłkowy | 12 |
Sok multiwitamina | 16 |
Sok pomarańczowy | 12 |
Sok pomidorowy | 5 |
Sok z marchwi | 5 |
Orzechy i nasiona
Produkt | kwas moczowy (mg) |
---|---|
Mak | 170 |
Migdały | 37 |
Orzechy brazylijskie | 22 |
Orzechy laskowe | 37 |
Orzechy włoskie | 27 |
Orzeszki ziemne | 80 |
Sezam, nasiona suszone | 63 |
Słonecznik, nasiona | 43 |
Owoce
Produkt | kwas moczowy (mg) |
---|---|
Agrest | 16 |
Ananas | 12 |
Arbuz | 19 |
Banan | 57 |
Brzoskwinia | 21 |
Cytryna | 17 |
Czarny bez | 33 |
Czereśnie | 19 |
Daktyl, suszony | 35 |
Figi suszone | 64 |
Grejpfrut | 15 |
Gruszka | 12 |
Jabłko suszone | 60 |
Jabłko | 14 |
Jagody | 20 |
Jeżyna | 15 |
Kaki | 12 |
Kiwi | 19 |
Maliny | 18 |
Mango | 12 |
Melon | 33 |
Morele | 20 |
Morele suszone | 73 |
Papaja | 12 |
Pigwa | 30 |
Pomarańcza | 19 |
Porzeczka czerwona | 17 |
Rabarbar | 212 |
Rodzynki | 108 |
Śliwki | 24 |
Śliwki mirabelki | 17 |
Śliwki suszone | 64 |
Truskawki | 21 |
Winogrona | 27 |
Wiśnie | 19 |
Żurawina | 13 |
Produkty zbożowe
Produkt | kwas moczowy (mg) |
---|---|
Bułka kajzerka | 22 |
Bułka tarta | 48 |
Chleb biały, pszeniczny | 14 |
Chleb lniany | 45 |
Chleb pełnoziarnisty | 50 |
Chleb pszenny | 40 |
Chleb razowy | 50 |
Chleb żytni | 45 |
Gryka (ziarno) | 149 |
Jęczmień | 96 |
Kasza jaglana | 145–150 |
Kaszka kukurydziana | 25 |
Makaron pszeniczny | 40 |
Mąka pszenna typ 1700 | 84 |
Mąka pszenna typ 405 | 40 |
Mąka razowa | 84 |
Mąka ryżowa | 72 |
Owies (nasiona bez łuski) | 100 |
Pieczywo chrupkie | 60 |
Płatki kukurydziane | 64 |
Proso — mąka | 85 |
Ryż | 35 |
Sago | 82 |
Suchary | 60 |
Tapioka | 89 |
Żyto (pełne ziarno) | 51 |
Ryby i owoce morza
Produkt | kwas moczowy (mg) |
---|---|
Anchois | 240 |
Dorsz | 109 |
Dorsz | 109 |
Halibut | 178 |
Homar | 118 |
Karmazyn | 240 |
Karp | 160 |
Kawior | 144 |
Kraby | 148 |
Krewetki | 147 |
Lin | 80 |
Łosoś | 170 |
Łupacz | 139 |
Makrela | 145 |
Okoń | 160 |
Ostrygi | 90 |
Ośmiornica | 77 |
Paluszki rybne, mrożone | 110 |
Pstrąg | 297 |
Raki | 60 |
Sandacz | 110 |
Sardynki | 345 |
Sola | 131 |
Szczupak | 140 |
Szprotki wędzone | 804 |
Śledź | 210 |
Tuńczyk | 257 |
Węgorz wędzony | 80 |
Warzywa
Produkt | kwas moczowy (mg) |
---|---|
Awokado | 30 |
Bakłażan | 21 |
Bób, świeży | 43 |
Brokuły | 81 |
Brukselka | 69 |
Burak | 40 |
Cebula | 13 |
Chrzan | 31 |
Ciecierzyca | 110 |
Cukinia | 24 |
Cykoria | 12 |
Dynia | 44 |
Fasola biała, sucha | 128 |
Fasolka szparagowa | 37 |
Groch | 95 |
Groszek zielony | 84 |
Jarmuż | 48 |
Kalafior | 51 |
Kalarepa | 30 |
Kapary | 20 |
Kapusta biała | 22 |
Kapusta czerwona | 32 |
Kapusta kiszona | 16 |
Kapusta pekińska | 22 |
Kapusta włoska | 37 |
Karczochy | 50 |
Kasztany | 2 |
Koncentrat pomidorowy | 80 |
Koperek | 17 |
Kukurydza słodka | 52 |
Marchew | 17 |
Natka pietruszki | 57 |
Ogórki korniszony | 8 |
Ogórki | 7 |
Oliwki zielone marynowane | 28 |
Papryka czerwona | 15 |
Papryka zielona | 55 |
Pasternak | 24 |
Pietruszka | 24 |
Pomidory | 11 |
Por | 74 |
Portulaka | 26 |
Roszponka | 38 |
Rzepa | 18 |
Rzeżucha | 20 |
Rzodkiewka | 15 |
Salsefia | 70 |
Sałata | 14 |
Seler | 30 |
Soczewica | 127 |
Soja, sucha | 192 |
Szczaw | 55 |
Szczypiorek | 67 |
Szparagi | 24 |
Szpinak | 57 |
Ziemniaki | 16 |
Inne produkty spożywcze
Produkt | kwas moczowy (mg) |
---|---|
Bazylia | 50 |
Cukier | 0 |
Czekolada gorzka | 26 |
Czekolada mleczna | 60 |
Drożdże do pieczenia | 680 |
Drożdże piwne | 1810 |
Ketchup | 60 |
Kminek | 240 |
Majonez | 1 |
Marcepan | 50 |
Margaryny | 0 |
Masło | 0 |
Miód | 0 |
Musztarda | 100 |
Oleje roślinne | 0 |
Oliwa z oliwek | 0 |
Skórka pomarańczowa | 26 |
Sos sojowy | 60 |
Syrop klonowy | 5 |
Tofu | 70 |
Żelatyna | 37 |