Przejdź do aplikacji

Artykuły

  1. Wszystkie artykuły
  2. Zawartość puryn w produktach

Zawartość puryn w produktach

W leczeniu dny moczanowej stosuje się dietę która unika pokarmów zawierających duże ilości puryny, są to na przykład podroby wieprzowe, cielęce, baranina, fasola, soja, grzyby oraz, niestety, ryby. Są to jednocześnie produkty będące najbogatszym źródłem niezbędnych dla organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: DHA i EPA grupy omega-3.

W poniższych tabelach przedstawiono produkty spożywcze oraz ilość wyprodukowanego kwasu moczowego po spożyciu 100 g.


Alkohole

Produkt kwas moczowy (mg)
Piwo ciemne 24
Piwo jasne 24
Piwo pszeniczne 10
Piwo typu lager 13
Piwo, bezalkoholowe 8
Szampan 0
Wino 0
Wódka 0

Drób i dziczyzna

Produkt kwas moczowy (mg)
Bażant 150
Gęś 165
Indyk, ze skórą 150
Kaczka 138
Królik 105
Kurczak, nóżki, ze skórą 110
Kurczak, piersi ze skórą 175
Sarnina, udziec 138
Zając 105

Grzyby

Produkt kwas moczowy (mg)
Boczniaki 50
Borowik szlachetny 92
Grzyby konserwowe 29
Kurki 17
Pieczarki 58
Smardze 30

Jaja

Produkt kwas moczowy (mg)
Jajka 5
Jajka, białko 2
Jajka, żółtko 6

Mięso i produkty mięsne

Produkt kwas moczowy (mg)
Boczek 96
Cielęcina, łopatka 150
Cielęcina, mózg 460
Cielęcina, nerki 218
Cielęcina, nerkówka 1260
Cielęcina, płucka 147
Cielęcina, polędwica 140
Cielęcina, wątróbka 218
Frankfuterki 89
Jagnięcina, serca 241
Jagnięcina 140
Kaszanka „Wątrobianka” 166
Kiełbasa biała 73
Kiełbasa smażona cielęca 91
Konina 200
Metka 74
Mielonka 50–70
Mortadela 97
Parówki 78
Salami 103
Szynka gotowana wieprzowa 130
Wieprzowina, golonka 160
Wieprzowina, karkówka 145
Wieprzowina, łopatka 150
Wieprzowina, nerki 334
Wieprzowina, ozory 136
Wieprzowina, polędwica 150
Wieprzowina, szynka 160
Wieprzowina, wątróbka 515
Wołowina, antrykot 120
Wołowina, karkówka 120
Wołowina, łopatka 110
Wołowina, mostek 90
Wołowina, nerki 269
Wołowina, ozory 160
Wołowina, płucka 399
Wołowina, polędwica 110
Wołowina, rostbef 110
Wołowina, serca 256
Wołowina, wątróbka 554

Nabiał

Produkt kwas moczowy (mg)
Mleko 8
Jogurt (3,5% tłuszczu) 8
Mleko kokosowe 2
Mleko zsiadłe 8
Ser Brie 7
Ser Feta 30
Ser Gouda 16
Ser Mozzarella 10
Ser Parmezan 10
Ser topiony 60% tłuszczu 13
Serek wiejski, ziarnisty 10
Sery pleśniowe 7
Sery żółte 17
Twaróg 10

Napoje

Produkt kwas moczowy (mg)
Cola 10
Kakao w proszku 71
Sok grejpfrutowy 10
Sok jabłkowy 12
Sok multiwitamina 16
Sok pomarańczowy 12
Sok pomidorowy 5
Sok z marchwi 5

Orzechy i nasiona

Produkt kwas moczowy (mg)
Mak 170
Migdały 37
Orzechy brazylijskie 22
Orzechy laskowe 37
Orzechy włoskie 27
Orzeszki ziemne 80
Sezam, nasiona suszone 63
Słonecznik, nasiona 43

Owoce

Produkt kwas moczowy (mg)
Agrest 16
Ananas 12
Arbuz 19
Banan 57
Brzoskwinia 21
Cytryna 17
Czarny bez 33
Czereśnie 19
Daktyl, suszony 35
Figi suszone 64
Grejpfrut 15
Gruszka 12
Jabłko suszone 60
Jabłko 14
Jagody 20
Jeżyna 15
Kaki 12
Kiwi 19
Maliny 18
Mango 12
Melon 33
Morele 20
Morele suszone 73
Papaja 12
Pigwa 30
Pomarańcza 19
Porzeczka czerwona 17
Rabarbar 212
Rodzynki 108
Śliwki 24
Śliwki mirabelki 17
Śliwki suszone 64
Truskawki 21
Winogrona 27
Wiśnie 19
Żurawina 13

Produkty zbożowe

Produkt kwas moczowy (mg)
Bułka kajzerka 22
Bułka tarta 48
Chleb biały, pszeniczny 14
Chleb lniany 45
Chleb pełnoziarnisty 50
Chleb pszenny 40
Chleb razowy 50
Chleb żytni 45
Gryka (ziarno) 149
Jęczmień 96
Kasza jaglana 145–150
Kaszka kukurydziana 25
Makaron pszeniczny 40
Mąka pszenna typ 1700 84
Mąka pszenna typ 405 40
Mąka razowa 84
Mąka ryżowa 72
Owies (nasiona bez łuski) 100
Pieczywo chrupkie 60
Płatki kukurydziane 64
Proso — mąka 85
Ryż 35
Sago 82
Suchary 60
Tapioka 89
Żyto (pełne ziarno) 51

Ryby i owoce morza

Produkt kwas moczowy (mg)
Anchois 240
Dorsz 109
Dorsz 109
Halibut 178
Homar 118
Karmazyn 240
Karp 160
Kawior 144
Kraby 148
Krewetki 147
Lin 80
Łosoś 170
Łupacz 139
Makrela 145
Okoń 160
Ostrygi 90
Ośmiornica 77
Paluszki rybne, mrożone 110
Pstrąg 297
Raki 60
Sandacz 110
Sardynki 345
Sola 131
Szczupak 140
Szprotki wędzone 804
Śledź 210
Tuńczyk 257
Węgorz wędzony 80

Warzywa

Produkt kwas moczowy (mg)
Awokado 30
Bakłażan 21
Bób, świeży 43
Brokuły 81
Brukselka 69
Burak 40
Cebula 13
Chrzan 31
Ciecierzyca 110
Cukinia 24
Cykoria 12
Dynia 44
Fasola biała, sucha 128
Fasolka szparagowa 37
Groch 95
Groszek zielony 84
Jarmuż 48
Kalafior 51
Kalarepa 30
Kapary 20
Kapusta biała 22
Kapusta czerwona 32
Kapusta kiszona 16
Kapusta pekińska 22
Kapusta włoska 37
Karczochy 50
Kasztany 2
Koncentrat pomidorowy 80
Koperek 17
Kukurydza słodka 52
Marchew 17
Natka pietruszki 57
Ogórki korniszony 8
Ogórki 7
Oliwki zielone marynowane 28
Papryka czerwona 15
Papryka zielona 55
Pasternak 24
Pietruszka 24
Pomidory 11
Por 74
Portulaka 26
Roszponka 38
Rzepa 18
Rzeżucha 20
Rzodkiewka 15
Salsefia 70
Sałata 14
Seler 30
Soczewica 127
Soja, sucha 192
Szczaw 55
Szczypiorek 67
Szparagi 24
Szpinak 57
Ziemniaki 16

Inne produkty spożywcze

Produkt kwas moczowy (mg)
Bazylia 50
Cukier0
Czekolada gorzka 26
Czekolada mleczna 60
Drożdże do pieczenia 680
Drożdże piwne 1810
Ketchup 60
Kminek 240
Majonez 1
Marcepan 50
Margaryny 0
Masło 0
Miód 0
Musztarda 100
Oleje roślinne 0
Oliwa z oliwek 0
Skórka pomarańczowa 26
Sos sojowy 60
Syrop klonowy 5
Tofu 70
Żelatyna 37
14.08.2018 | Dieta

Zgłaszanie błędu

©2023 Powered by Red Med® All Rights Reserved
v.B.2.20180914 Zgłoś błąd